- عکس/طوفان در تهران، کرج و قم و شاید جاهای دیگر
- عکس/ شاهکار خلاقانهای که اقیانوس را به وسط شهر آورد
- تصاویر/ادامه خروج اتباع افغان غیرمجاز از مرز دوغارون
- عکس/ آفرود سواری دارا حیایی در دل طبیعت
- عکس/ ترامپ: نتانیاهو دنبال صلح نبود
- تصاویر/حال و هوای آستانه اشرفیه یک هفته بعد از حادثه
- عکس/ مدل گوشی ساده دختر سردار باقری جلب توجه کرد
- عکس/ امیر حاتمی در حال نشانهگیری با مسلسل در کنار سپهبد باقری
- تصاویری از چهرههای مشهور در هیئت مداح مشهور
- این خودروی بامزه فقط ۵۰ سانتیمتر عرض دارد!+تصاویر
امروز: شنبه 21 تير 1404 / Saturday 12 Jul 2025
نوای جنوب:در روزهای پایانی اسفند ماه ۱۴۰۳، تصاویری از مخازن سدهای کشور و آمارهایی در رسانهها منتشر شد که بیانگر زنگ خطری در حوزه ناترازی آب هستند. رئیسجمهور بر بحران ناترازی اشاره کرده بود و با پویش دو درجه کمتر بحران گاز را در زمستان با همراهی مردم گذراندیم. اما حالا تابستان و گرما در پیش است؛ گرمایی که حتی روزهای پایانی اسفند هم رخی نشان داد.
نوای جنوب:در روزهای پایانی اسفند ماه ۱۴۰۳، تصاویری از مخازن سدهای کشور و آمارهایی در رسانهها منتشر شد که بیانگر زنگ خطری در حوزه ناترازی آب هستند. رئیسجمهور بر بحران ناترازی اشاره کرده بود و با پویش دو درجه کمتر بحران گاز را در زمستان با همراهی مردم گذراندیم. اما حالا تابستان و گرما در پیش است؛ گرمایی که حتی روزهای پایانی اسفند هم رخی نشان داد.محمد ارشدی از مدیران و اعضای اندیشکده تدبیر آب و پژوهشگر حوزه حکمرانی آب در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی دکتر مسعود پزشکیان درباره این بحران هشدار میدهد و با اتکا بر آمار معتقد است که حتی با بروز دوره ترسالی، تخریب آبخوانها به شروع کوچها و مهاجرتهای بزرگ جمعیتی در ایران و تهدید تمدنی ایران میانجامد.
آب؛ فرصتی برای بهبود مناسبات بین جامعه و حکومت
او مسئله حکمرانی آب و مدیریت بحران ناترازی انرژی را از موضوعات اساسی دولت چهاردهم بر میشمارد و بیان میکند: اندیشکده تدبیر آب یک دهه از فعالیتهای خود را بر حوزه مسائل حکمرانی آب متمرکز کرده است. یکی از دغدغههای پژوهشگران و متخصصان این اندیشکده هم اصلاح رابطه جامعه و دولت برای حل مسئله آب است. اصلاح رابطه بین جامعه و دولت در حوزه آب در حقیقت این فرصت را به تمامی اقشار جامعه و ارگانها میدهد تا در مسیر بهبود تعاملاتشان برای حل دیگر بحرانهای گامی مؤثر بردارند. اما این اصلاحِ فرایندی، حضور کنشگران دیگر اجتماعی را هم میطلبد.
این پژوهشگر با بیان اینکه آب در طول تاریخ بلند ایرانزمین از ارکان اصلی تمدنی محسوب میشود، گفت: کشورمان به دلیل شرایط جغرافیایی همواره مسئله آب داشته و ساخت اجتماعی و تمدنی آن بر پایه آب بنا شده است. آب همواره در فرهنگ، اقتصاد، نظام حکمرانی و نظام سیاسی در تمام ابعاد جامعه ایرانی نقش اصلی را ایفا کرده است. به همین دلیل تحول همهجانبه در ایران زمانی به بلوغ خواهد رسید و فرصت دموکراسیطلبی را در کشور فراهم خواهد کرد که طرحی و الگویی برای حل بحران آب از طریق بهبود مناسبات بین جامعه و حکومت داشته باشیم.
ارشدی با تأکید بر اینکه حل مسئله آب فراتر از توان دولتهاست و باید با جامعه به یک تعامل مؤثر منصفانه برسند، اظهار داشت: با تقویت نهاد دولت از اوایل قرن گذشته و حضور و نفوذ گسترده نهادهای دولتی در فعالیتهای توسعهای در ایران، رویکرد دولتمحور بر توسعه در تمام ابعاد حاکم و نقش آحاد جامعه بهعنوان تصمیمگیران در حل مسائل کشور به حاشیه رانده شد. این رویه که برگرفته از الگوهای جهانی و شیفتگیِ توسعه بود تناسبی با شرایط تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی ایران نداشت و در این نگاه تکنوکراتیک و هیدرولیکی، به آب تنها به عنوان محدودیت توسعه نگریسته میشد. لذا، برای برونرفت از این محدودیت طرحهایی مانند سدسازی در دستور کار قرار گرفت و به دنبال آن ساختارها، نیروی انسانی مهندسمحور، نظام مالی و نگاه تکنولوژیکی صرف برای حل بحران آب باعث شد که ساختار آب بر پایه تعریف پروژههای آبی و نه حل مسئلههای آبی شکل بگیرد.
یک اعتلاف پیدا و پنهان در حوزه آب
این پژوهشگر ادامه داد: در این میان در یک ائتلاف و اتحاد پیدا و پنهان بین نهادهای سیاستگذار و شرکتهای کارگزار و همچنین نهادهای دانشگاهی، مشاورهای و پیمانکاری تعریف پروژههای بیشتر آبی چون اکسیژن برای ماهیان، ضروری بود. این رویه به خلق طرحهای توسعهای منابع آب جدید و خرج از کیسه بیتالمال، انجامید، حتی اگر چشم سازه آبی احداث شده، به دیدار گل روی آب به در خشک بماند.
ارشدی با بیان اینکه این رویه ضمن اینکه چسبندگی زیادی بین توسعه کشور به آب ایجاد کرد افزود: هر گونه توسعهای در کشور منوط به آب شد و تا امروز هم نظام تصمیمگیری و سیاستگذاری آب کشور را در تله نگاه فنسالارانه با خلق مگاپروژههای آبی که ساختار تمدنی سرزمین را دچار دستکاری میکند، قرار داده است. این روند رفتهرفته بروز نشانههایی از بحران در پشتیبانی منابع آبی را ایجاد کرد و ضرورت بازسازی در رویکرد توسعه کشور به سمت توسعه کمآببر را آشکار کرده است.
او با نقد ایجاد صنایع کوچک و بزرگ آببَر بدون مطالعه در ایران افزود: چیدمان توسعه از لحاظ صنایع مانند ذوب آهن، سیمان یا فودلا و پالایشگاه در پیکره و پهنه ایران طوری بود که آب زیادی میطلبیدند. صنایع بزرگ یک ساخت رانتی را برای قشر خاصی از جامعه ایجاد کردند. این صنایع سرمایهبر و انرژیبر در حوزه اقتصادی با گروگان گرفتن آب هدفشان نه اشتغالزایی بلکه تنها رشد اقتصادی بود. این درحالی است که صنایع کوچک توان اشتغالزایی بیشتری را در کشور ما داشت. این رویکرد توسعه پرآببر باعث شد که توان اکولوژیکی و توان طبیعت ایران با آن همخوانی نداشته باشد و دوره بروز بحران آب آغاز شد.
ارشدی آب را مقولهای فرابخشی برشمرد و تشریح کرد: مدیریت آب نیازمند همکاری بینبخشی در بین نهادهای سیاستگذار مختلف است. ایجاد توازن بین امنیت آبی در کنار امنیت غذایی و امنیت انرژی در یک نگاه فرابخش به هم پیوسته ضرورت دارد. این در صورتی است که در نظام برنامهریزی کشور بخش آب و وزارت نیرو صرفاً تأمینکننده آب دیده میشود و نقش سیاستگذاری در رویکرد توسعهای کشور نداشته و تنها دنبالهرو بخشهای دیگر است. به این معنی، در اهداف توسعهای بخشهای کشاورزی و صنعت و خدمات مأموریت تحقق اهداف تولید ناخالص داخلی درونبخشی خود را دارند و بخش آب تنها مکلف است متناسب با اهداف توسعهای آن بخشها، برای آنها آب تأمین کند.
این پژوهشگر با بیان اینکه در مأموریت وزارت نیرو تأمین، انتقال و توزیع آب برجسته بود و گفتمان توسعه منابع آب بسیار مسلط بر گفتمان حفاظت از منابع آب است خاطر نشان کرد: با این رویکرد تمرکز بر استفاده حداکثر از توان آبی کشور قرار گرفته، اما به مرور با افزایش بیرویه برداشتهای آب، توان اکولوژیکی و طبیعی آب کشور از ۱۲۰ میلیارد متر مکعب آب در دهههای قبل به حدود ۹۰ میلیارد مترمکعب در انتهای قرن سیزدهم شمسی تقلیل پیدا کرد. البته یادمان باشد که آب مقولهای به شدت محلی بوده و اساساً این آمارهای کلان انتزاعی هستند و تنها برای تصویرسازی و اطلاع تصمیمگیرندگان مفید است و باید مراقب بود هر قطره آب در پایینترین سطح جامعه محل تصمیم و نزاع گروههاست.
آب؛ هشداری جدی
او با ارائه آماری دقیق هشدار داد: بر اساس آمار ارائهشده در برنامه هفتم توسعه و پیشرفت، ایران ۸۱.۹ میلیارد مترمکعب تولید آب دارد و حدود ۷۷.۹ میلیارد مترمکعب مصرف آب داریم، با ۱۵ میلیاردی که برای جبران تراز آب و ۱۰.۷ میلیاردی که برای حقابه محیط زیستی در نظر گرفته شده است چیزی حدود ۱۰۳.۶ میلیارد آب میخواهیم، اما ۸۱ میلیارد مترمکعب آب بیشتر نداریم یعنی ما بیشتر از توان اکولوژیک و طبیعی سرزمینمان، آب برداشت میکنیم.
ارشدی ادامه داد: طبق آمار وزارت نیرو، ۴۱۲ دشت کشورمان از ۶۰۹ دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی شدند. این دشتها تقریباً ۹۶ درصد آب زیرزمینی ما را تشکیل میدهند. با توجه به شرایط کشورمان آب زیرزمینی در تمدن ایران جایگاه ویژه دارد. تمدن ایران در گذار تاریخ بلند خود همواره به اتکای منابع آب زیرزمینی از دورههای خشکسالی تا ترسالی بعدی عبور و تمدن خود را حفظ کرده است. اما در این چهار دهه به دلیل روند توسعه کشور تقریباً طبق آمار حدود ۱۴۰ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی داشتهایم. به گونهای که بیشتر آبخوانها تقریباً تخلیه شدند و وقتی آبخوانی تخلیه شود و فرونشست داشته باشد امکان بازیابی آن، حتی با بروز دوره ترسالی، وجود ندارد. این تخریب آبخوان یعنی شروع کوچها و مهاجرتهای بزرگ جمعیتی در ایران و تهدید تمدنی ایران.
این عضو اندیشکده تدبیر آب با بیان اینکه تقریباً منابع بیننسلی آبیمان در آستانه اتمام است گفت: در کشور حدود یک میلیون و ۲۰ هزار چاه در این شش دهه حفر شده است. از اینها حدود ۴۹۴ هزار حلقه چاه مجاز است و حدود ۵۲۶ هزار حلقه چاه دیگر غیر مجاز است. اما نکته این است که از آن ۴۹۴ هزار حلقه چاه مجاز حدود ۳۹.۳ میلیارد متر مکعب آب برداشت میشود و از ۵۲۶ چاه غیرمجاز حدود ۸ میلیارد متر مکعب؛ بنابراین، میزان برداشت ما از چاههای مجاز بیشتر است. توان برداشت آب حدود ۳۹ میلیارد متر مکعب است یعنی در بخش آب زیرزمینی حدود ۹ میلیارد متر مکعب اضافهتر از ظرفیت صادر کردهایم.
راههایی برای عبور از بحران آب
ارشدی با طرح این مسئله که حال پرسش اینجاست که چطور میتوان از این بحران عبور کنیم؟ توضیح داد: اولین قدم این است که باید از الگوهای وارداتی دست برداریم و بر پایه یک نگاه درونزا به سمت بازتعریف رویکرد توسعهای خود بر محور توسعه کمآببر قدم برداریم. تجربه ثابت کرده است تکیه بر نگاه درونزا و مبتنی بر شرایط فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و طبیعی کشور چاره کار است. این یک فرایند اجتماعی تکوینی است که به دلیل برهم زدن نظام موجود تقسیم منافع آبی، مقاومتهای شدیدی را به همراه دارد.
او افزود: این تغییر با فراهمکردن بستر مناسب برای شفافیت و گفتوگوی اجتماعی در مسیر کاهش شکاف بین جامعه و دولت از طریق ایجاد همبستگی و انسجام اجتماعی به صورت تدریجی ممکن میشود. در این فضا، دولت دانای کل و فعال ما یشاء نبوده و تنها یک کنشگر در این میدان بازی است. دولت باید با جامعه فروتن باشد و با نقش میانجی، تسهیلگر و تفاهمگر اجتماعی آب وارد تنظیم نیروهای اجتماعی مؤثر بر آب شود.
ارشدی با اشاره به اینکه الگوهای علمی و تجربی میگویند وابستگی اقتصاد کشور به آب به مرور با رفتن به سمت فعالیتهای کم آببر کم خواهد شد، تأکید کرد: برای بازسازی اساسی در نظام توسعه کشور نقطه اصلی این است که بتوانیم به این پرسش فکر کنیم که چگونه میتوانیم با مصرف آب کمتر، اقتصاد بزرگتری داشته باشیم. با توجه به این ضرورت جداشدگی مسیر توسعه از مصرف آب بیشتر دولت باید به سمت تعامل با جامعه برود تا مسئله عرضه و تقاضای آب در توسعه را مدیریت کند.
این پژوهشگر با توجه به منافع شکلگرفته و رسوبشده حول محور آب، سامان دادن به شرایط موجود را دشوار خواند و گفت: در این شرایط ضرورت دارد در گام نخست دولت مشروعیت خودش بهعنوان نهاد حافظ منافع ملی و عمومی در حوزه آب را با گفتوگوی اجتماعی بازیابی کند و در حوزه آب با نگاه به اصلاح رابطه با جامعه گام بردارد. مسئله حل بحران آب و ناترازی آن یک فرایند اجتماعی را میطلبد. باید جامعه را به فضای تصمیمگیری وارد کنیم و میان روابط و نقشها توازنی جدید ایجاد شود. چون در بخش آب نیاز به یک هماهنگی و یکپارچگی بین دولت و جامعه داریم.
گفتمان وفاق؛ یک فرصت
ارشدی گفتمان وفاق دولت دکتر پزشکیان را یک فرصت قلمداد کرد و یادآور شد: یکی از اولویتهای اصلی دولت این است که باید سراغ اجتماعی کردن آب از طریق فعال کردن عرصه عمومی و گفتوگوهای اجتماعی و سپس اصلاح اقتصاد بنگاهمحور آب به سمت اقتصاد آب با محوریت اقتصاد کمآببر رفت و فرصتهای مداخله برای تغییر را شناسایی و امکانهایی برای تغییر فراهم کرد. دولت باید نگاه دانای کل برای حل مسئله را تغییر بدهد و این موضوع در گفتمان فروتنانه دکتر پزشکیان مشهود است.
او اعلام کرد: دولت فروتن و توسعهگرا چنانچه نگاه بروکراتیک را به توسعه و آب تغییر دهد همبستگی و انسجام اجتماعی بروز خواهد کرد. البته اصلاح امری زمانبر است و به تدریج شکل میگیرد. در قالب وزارت نیرو یک نگاه اقتصاد بنگاهمحور نسبت به آب وجود دارد که تنها به دنبال حفاظت از منافع شرکتهای آب است. این اقتصاد نیاز به اصلاح دارد و باید اقتصاد آب را فراتر از تأمین مالی بنگاههای آب در نظر گرفت. یعنی اینکه شما باید آب را در درون اقتصاد منطقهای جانمایی کنید. ما از اقتصاد بنگاهمحور آب باید به سمت اقتصاد کمآببر که در آن روابط شفاف شده است برویم.
ارشدی با اشاره به توسعه دریامحور در منطقه سیستان و بلوچستان خواستار آیندهنگری در این طرح شد و افزود: یکی از موضوعات استفاده از ظرفیتهای پیکرههای آبی بزرگ است. به نظر میرسد الگوی توسعه عربستان و دبی برای برخی جذابیتهای زیادی دارد، اما برای ایران کارایی ندارد. توسعه صنایع خلاق در کنار حفظ و توسعه ظرفیتهای گردشگری طبیعی و فرهنگی و تاریخی سواحل دریا هم ضرورت دارد.
این پژوهشگر در پایان تأکید کرد: نمیتوان این مسیر تغییر را از درون اتاقهای بسته نخبگی با نگاهی هنجاری و برونزاد همراه با راهحلهای تقلیدی، طراحی و در گزارههای خوشرنگ سیاستها به قانون تبدیل و بر جامعه برای اجرا تحمیل کرد. اجرای قوانین و سیاستها و تصمیمات مختلف نشان میدهد که این رویکرد شکست خورده است. لذا، باید دولت فروتن در نقش تسهیلگر آبی تنها بهعنوان یک کنشگر مدافع خیر عمومی با قدم زدن در کنار جامعه در یک مسیر عملگرایانه تکوینی، تغییر از طریق بازتعریف نقشها و رویهها و تفویض اختیارات را بهویژه به سطح محلی ممکن کند.
مرتبط:
» :با تاکید ویژه استانداربوشهر ، 10 هزار مترمکعب آب از تأسیسات آبشیرینکن به ظرفیت تولید آب استان بوشهر افزوده شد [بيش از 3 سال قبل]
» برگزاری نشست پایداری تأمین آب در شهرها و روستاهای شهرستان جم/ بکارگیری ظرفیتی جدید برای تقویت آب شرب عسلویه+تصاویر [حدود 3 روز قبل]
» نحوه محاسبه جریمه و تشویق مشترکان آب و برق مشخص شد [بيش از 5 سال قبل]
» اهدا جهیزیه به نوعروسان خیریه آبشار عاطفه ها شعبه گناوه .+تصاویر [بيش از 4 سال قبل]
» جشن بزرگداشت اعیاد شعبانیه در شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر برگزار شد [بيش از 2 سال قبل]
نظرات کاربران
اخبار استان بوشهر
- دکتر احمدی در جمع مجمع خیرین سلامت کنگان: ظرفیت وقف در حوزه سلامت را تقویت کنیم/ صنعت باید در درمان مناطق پیرامونی نقش ویژهتری ایفا کند
- ایثار آتشنشانان در آتش سوزی خیابان ورزش ،جان یک شهروند را نجات دادند.
- آغاز به کار محور اتصال عسلویه و بیدخون به اتوبان مواصلاتی +گزارش تصویری
- گام به گام با عمران و سازندگی شهرداری بندر دیر+تصاویر
- برگزاری نشست پایداری تأمین آب در شهرها و روستاهای شهرستان جم/ بکارگیری ظرفیتی جدید برای تقویت آب شرب عسلویه+تصاویر
- اطلاعیه فرمانداری عسلویه
- با حکم رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر؛ دکتر شکراله فرخی بهعنوان سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه منصوب شد+تصویر
- با حضور دکتر احمدی نماینده جنوب استان،مهندس رجایی معاون استاندار ،دکتر پاسالار فرماندار عسلویه،مهندس اسدی مدیرعامل منطقه ویژه،آغازِ عملیات اجرایی پروژه مهمِ راه دسترسی شهرهای عسلویه و نخل تقی به اتوبان کشوری+تصاویر
- انتصاب شایسته در معاونت سیاسی فرمانداری عسلویه،ابراهیم حسینی معاون سیاسی فرماندار عسلویه شد
- تلاش و سازندگی توسط شهرداری بندر دیر +تصاویر
- مراسم عاشورای حسینی در وحدتیه+گزارش تصویری
- پیام فرماندار عسلویه به مناسبت ۱۴ تیرماه روز شهرداری ها ودهیاری ها
- آئین ها و مراسمات سوگواری ایام محرم و تاسوعا در مساجد و حسینیه های شهر وحدتیه +تصاویر
- دولت چهاردهم (وفاق ملی) شکایت دولت از خبرنگاران و رسانه ها را ممنوع کرد
- زمان ثبت نام آزمون استخدامی پتروشیمی خارگ + جزییات
- سرکشی شبانه فرماندار عسلویه از پروژه مدرسه دردست احداث روستای کلات+تصویر
- پیام تسلیت دکتر موسی احمدی نماینده جنوب استان بمناسیت تاسوعا و عاشورای حسینی
- در شهرستان دشتی رخ داد؛ مرگ یک راننده در تعقیب و گریز + توضیحات پلیس
- مجلس برای حمایت از صنعت برق برنامه دارد / پیگیری ویژه مطالبات صنعت برق در استانهای گرمسیری
- آئین آغاز به کار رسمی پروژه فرهنگی آموزشی احداث ساختمان مدرسه استثنایی نشاط شهر وحدتیه +تصاویر
- اهدای یک دستگاه آمبولانس پیشرفته به بیمارستان امام هادی (ع) دیر توسط یک خیر سلامت/ گزارش تصویری +تصویر
- مراسم شب های محرم در مسجد امام هادی (ع)بلوار بسیج برازجان +گزارش تصویر
- ترویج همدلی کارکنان و مدیران شهرداری وحدتیه +تصاویر
- نشست فرماندار عسلویه با مدیرکل کمیته امداد استان بوشهر+تصویر
- دکتر اخلاقی:بیمارستان ۱۷ شهریور برازجان ۵۶ درصد پیشرفت فیزیکی دارد/ گزارش تصویری
- بوشهر در مدار ۵۰ درجه
- برداشت زود هنگام خارک و رطب دراستان بوشهر
- در بازدید از دادگستری استان ،استاندار بوشهر: حبسزدایی در دستگاه قضایی بوشهر تقویت شود+تصویر
- کارو تلاش توسط شهرداری بندر دیر با قوت ادامه دارد+گزارش تصویری
- حضور فرماندارعسلویه در دادگستری شهرستان به مناسبت هفته قوه قضاییه+تصاویر
- حضور دکتر موسی احمدی در مراسم تشییع قهرمانان ملی و سربازان وطن+تصویر
- پیام فرماندار عسلویه به مناسبت گرامیداشت هفته قوه قضاییه
- دستگیری ۱۶ نفر از حامیان، هواداران و مرتبطین رژیم صهیونیستی در بوشهر
- دکتر موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس:شکست جبهه استکبار در برابر جمهوری اسلامی ایران
- پیام تسلیت شهردار و رئیس شورای شهر بندر دیر بمناسبت اغاز ماه محرم
- پیام تسلیت شهرداری وحدتیه بمناسبت اغاز محرم+تصویر
- بازرس کل استان مطرح کرد؛ محکومیت ۲۳۴ نفر از مدیران و کارکنان دولتی در بوشهر
- دکتر موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس::پیروزی ایران در برابر رژیم اشغالگر قدس موجب وحدت و امید مسلمانان منطقه شد
- سرکشی فرماندار از بازار عسلویه زندگی در جریان است بازار درآرامش است کسبه فعال هستند وکمبودی وجود ندارد+تصویر
- دیدار فرماندار عسلویه با مدیرکل بنیاد مسکن استان بوشهر+تصویر
- بیانیه جامعه رسانهای بوشهر در محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی
- ۳ مصدوم بر اثر انحراف پراید در جاده آبپخش
- اداره کل اطلاعات:کشف دوباره ریزپرندهها در استان بوشهر+تصویر
- عمران و سازندگی توسط شهزداری وحدتیه ادامه دارد+تصاویر
- دکتر موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس : دانش هسته ای را بهتر از قبل دنبال خواهیم کرد و سایت های خود را دوباره می سازیم
- ظهر یکشنبه؛ حمله مجدد اسراییل به بوشهر/ هدف دو نقطه نظامی بود
- پلیس: دستگیری ۹ حامی رژیم صهیونیستی در استان بوشهر
- اطلاعیه شرکت های آب، برق، گاز: هیچ ماموری به منازل مراجعه نمی کند/ مامورنماها را معرفی کنید
- و تو، نتانیاهو! صدای زن ایرانی را شنیدی؟
- سرنگونی سه ریزپرنده اسراییل در پارس جنوبی
اخبار استان فارس
- جزئیات جدید از پرونده دختری که در شیراز گم شد
- واژگونی اتوبوس مشهد به شیراز در تفت+تصاویر
- عکس جالب از شمایل متفاوت یک بانک در شیراز
- تصویر متفاوت از بازیگر سریال مختار در شیراز
- تصاویر/ شیراز، سرشار از عطر شکوفههای بهار نارنج
- رفتار زشت یک گردشگر در تخت جمشید، صدای مردم را در آورد!
- ترافیک شدید پس از انسداد مسیر کمربندی و شهرک صنعتی شیراز
- خودکشی قاتل سریالی پس از ۶ قتل در شیراز و اصفهان
- انبارهای احتکار سیبزمینی در شیراز کشف شد!
- تصاویر/ پخت ۲۰ تن شله زرد نذری در شیراز
- امام جمعه شیراز: اگر دوست ترامپ باشیم خجالت دارد
- تصاویر/ زیباییهای رنگارنگ مسجد نصیرالملک شیراز
- گنگستر کازرون، انتقام پدرش را پس از ۲۰ سال گرفت!
- اهالی هنر قطعهبندیهای سیاسی را دنبال نمیکنند
- شیراز؛ حادثه عجیب در کارگاه ساختمانی ۲ کشته برجاگذاشت
- انتصاب نخستین فرماندار زن در استان فارس + عکس
- هلاکت مردی که به مردم تیراندازی و نارنجک پرتاب کرد
- روایت تازه از لحظه ترور امام جمعه موقت کازرون | شهادت امام جمعه پس از گرفتن عکس یادگاری با دانش آموزان
- تصاویر/ استقبال از هادی چوپان در شیراز
- عکس/دیوارهای خلاقانه این کافه در شیراز، اشتهایتان را باز میکند
- مدیران روحانی همگی در دولت وفاق!معاون دولت روحانی استاندار فارس شد
- استاندار شدن رشیدی کوچی منتفی شد+عکس
- پلیس: دستگیری ضارب آمر به معروف در شیراز + عکس
- تصاویر/ روستای ایتالیایی در حوالی شیراز
- درگیری افغانی ها در خشت یک کشته برجای گذاشت
اخبار ورزشی
- «بازی» پرهزینه مدیران استقلال با یک نام؛ کجایی آقای «سیدروف»؟
- مربیان استقلال مشخص شدند
- شوک به پرسپولیس با محرومیت سنگین وینگر جدید؟
- متلک سنگین مشاور فرهنگی تراکتور به پرسپولیسی ها با تبریک قهرمانی استقلال +تصویر
- اخبار ضد و نقیض درباره درگذشت کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال+عکس
- درگذشت پیشکسوت فوتبال برازجان در حین بازی + عکس
- از پیشکسوتان فوتبال برازجان تجلیل شد+تصاویر
- گرانقیمتترین بازیکن فوتبال ایران کیست؟
- پیام علی دایی بالاتر از تمام برنامههای نوروزی تلویزیون
- درخواست ستاره تیمملی از هواداران
- حمایت پروین از قلعهنویی در حاشیه افطاری
- بیانیه مشکوک النصر درباره حضور رونالدو در تهران+عکس
- درخواست ماتزاری، استقلالیها را دلزده کرد!
- گزینههای اول و دوم نیمکت استقلال مشخص شدند
- حسن روشن: استقلال را تعطیل کنید لبوفروشی بزنند!
- زمان مسابقات موتور کراس کشور در بوشهر
- مدیرعامل پرسپولیس دو ماه محروم شد!
پربازدیدترین اخبار
- مراسم عزاداری عاشورای حسینی در پتروشیمی پردیس برگزار شد+تصاویر
- دكتر احمدرضا عبداللهی از مديران بادانش و توانمند بومي استان بوشهر مدیر منابع انسانی پتروشیمی پردیس شد+تصویر
- انتصاب شایسته در معاونت سیاسی فرمانداری عسلویه،ابراهیم حسینی معاون سیاسی فرماندار عسلویه شد
- آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت پتروشیمی پارس (سهامی عام)
- پیام تسلیت دکتر غلامرضا جمشیدی مدیرعامل پتروشیمی نوری بمناسبت تاسوعا و عاشورای حسینی +تصویر
- پیام تسلیت دکتر موسی احمدی نماینده جنوب استان بمناسیت تاسوعا و عاشورای حسینی
- آئین ها و مراسمات سوگواری ایام محرم و تاسوعا در مساجد و حسینیه های شهر وحدتیه +تصاویر