- عکس/طوفان در تهران، کرج و قم و شاید جاهای دیگر
- عکس/ شاهکار خلاقانهای که اقیانوس را به وسط شهر آورد
- تصاویر/ادامه خروج اتباع افغان غیرمجاز از مرز دوغارون
- عکس/ آفرود سواری دارا حیایی در دل طبیعت
- عکس/ ترامپ: نتانیاهو دنبال صلح نبود
- تصاویر/حال و هوای آستانه اشرفیه یک هفته بعد از حادثه
- عکس/ مدل گوشی ساده دختر سردار باقری جلب توجه کرد
- عکس/ امیر حاتمی در حال نشانهگیری با مسلسل در کنار سپهبد باقری
- تصاویری از چهرههای مشهور در هیئت مداح مشهور
- این خودروی بامزه فقط ۵۰ سانتیمتر عرض دارد!+تصاویر
نوای جنوب:نگاه ایدئولوژیک زیربنای قانونشکنی نیست و فقط یک توجیه است. باید این مساله را باور کنیم که قانونشکنی ریشه در تضاد منافع دارد.
نوای جنوب:نگاه ایدئولوژیک زیربنای قانونشکنی نیست و فقط یک توجیه است. باید این مساله را باور کنیم که قانونشکنی ریشه در تضاد منافع دارد. حققان و پژوهشگران علوم اجتماعی و حقوق، تعاریف مختلف اما تقریباً مشابهی از مفهوم قانونگریزی ارایه کردهاند. مشهورترین آنها قانونگریزی را «حیله نسبت به مقررات در درجات متفاوت» میداند. به عبارت دیگر زمانی ما یک عمل را قانونگریزانه میدانیم که فرد بکوشد قانونی را به اصطلاح «دور بزند» و با تکیه بر خلاءهای قانونی، یک قانون را اجرا نکند.
با مهدیمعتمدیمهر، فعال سیاسی و اجتماعی و صاحبنظر حقوقی در همین زمینه گفتوگو کرده ایم:
*قانونگریزی به عنوان پدیدهای هزینهساز و نگرانکننده شناخته میشود. این اتفاق چگونه رایج شده است؟
پاسخگو نبودن و غیردموکراتیک بودن سیستم مدیریتی هم از منظر سیاسی و هم از منظر مدیریتی، موقعیتهایی ایجاد میکند تا بتوانیم این طور بگوییم که قانونگریزی وجهی از همان ساختار است.
مثلاً وقتی گفته میشود مبتلا به فساد سیستماتیک هستیم، این فساد سیستماتیک در لایههای حاکمیتی رخ میدهد. یعنی از هر سلول اقتصادی که در ساختارهای کلان مدیریتی و مالی یک بخش مبتلا یا در معرض فساد است که به سمت جامعه سرریز میشود. البته در خودِ جامعه هم قانونگریزی به دلیلهای مختلفی بروز و ظهور میکند، با این توضیح که بخشی از آنها به دلایل فردی است و بخشهای دیگر به دلایل اجتماعی. وقتی در جامعهای مبتلا به مشکلات اقتصادی تورم، رشد فزاینده و بیکاری هم ادامه داشته باشد و در نتیجه رکود بر قرار باشد، راهحلهای معطوف به خود دستِ بالا را پیدا میکنند.
یعنی مردم برای پاسخ دادن به نیازهایی که امکان برآورده شدن آنها را ندارند، دست به راهحلهایی میزنند که در نهایت منجر به قانونشکنی یا قانونگریزی میشود تا نیاز لحظهای خودشان را برآورده کنند. حالا این نیاز لحظهای میتواند حداقل مطالبههای معیشتی باشد، یعنی نیازهایی که غیرقابل عبور است.
*خودِ قانون چقدر در قانونگریزیها سهم دارد؟
بخشی از قانونگریزیِ بهخاطر استانداردهای نادرست قانونگذاری است. یعنی ورود قوانین عمومی به حیطههای خصوصی مثل سبک زندگی. بهطور مثال برای آن چیزی که در تمام ابعاد سبک زندگی شناخته میشود، در واقع ساختار عمومی کشور هم در تامین نیازهای مختلف نمیتواند کمکی بکند، راهحلهای معطوف به خود شدت میگیرند. یعنی این راهحلهای معطوف به خود به قانونشکنی منجر خواهد شد. دلیل دیگر قانونگریزی چیزی جز ورود حوزه عمومی به حوزه خصوصی است.
مثل قوانین کیفری که در مورد سبک زندگی افراد وجود دارد. مثل نوع پوشش، شنیدن موزیک و مواردی که تحت عنوان تجسس در خودروهای مردم و پیامکهایی که به خانوادهها ارسال میشود و امری غیرمتعارف است. چون مردم در هیچ کجای جهان قایل به این نیستند که حقوق خصوصی و سبک زندگی شخصیشان را دولتها رقم بزنند.
یعنی هرچقدر که مداخله ساختار عمومی در سبک زندگی شخصی افراد بیشتر شود، میزان قانونشکنیها هم افزایش پیدا خواهد کرد. بخش دیگری از قانونشکنی هم به بوروکراسیهای ناقص و نادرستی ربط پیدا میکند که در کشورهای توسعهنیافته جاری و ساری است، مثل بحث چِک که عدم همهگرایی در قانون چک که ابعاد گوناگون آن را پوشش بدهد، منجر به این میشود که در یک بُرهه زمانی جرم چک بلامحل افزایش پیدا کند. یا مثلا عدم جزیینگری قوانین در معاملات فضا را برای دور زدن قانون فراهم میکند. این بحثها میتواند چرایی بخشی از قانونشکنی را توضیح بدهد.
*درباره برخی از موضوعها، نسبت به قانونی بودن یا نبودن اختلافنظرهایی جدی مطرح میشود. این مساله چه ربطی به اصرار گروه یا گروههایی بر رویکرد ایدئولوژیک میتواند باشد؟
اینکه برخی پدید آمدن این مساله را به نگاه ایدئولوژیک گروهی ربط میدهند، تشخیص ناصحیحی است. در واقع نگاه ایدئولوژیک زیربنای قانونشکنی نیست و فقط یک توجیه است. باید این مساله را باور کنیم که قانونشکنی ریشه در تضاد منافع دارد. یعنی در جامعهای که دموکراسی در آن پررنگ نیست، بهطور طبیعی بین گروهها و سلیقههای مختلف منازعه شدید قدرت خودنمایی میکند. منازعهای که فراتر از رقابتهای شناختهشده دموکراتیک است.
یعنی گروههایی که از موقعیت بالاتر و حمایت بیشتری برخوردارند، برای حذف رقیب ممکن است به بعضی از قواعد ایدئولوژیک استناد کنند. اما این فقط یک روکش و روبنا است و حقیقت مساله قدرتی است که ساختارهای قدرت غیر دموکراتیک در اختیار آنها میگذارد. پس باید گفت، مساله اصلی استبداد است، نه ایدئولوژی. یعنی ممکن است، استبداد از با ایدئولوژی یا از هر چیز دیگر عمل خودش را توجیه کند.
در حالی که حاکمیت قانون بی عیب و نقص باشد و ساختار استبدادی در یک جامعه مهار شود، این قبیل فرصتها کمتر پیش میآید و حتی ممکن است پیش هم نیاید. بهعنوان مثال ظرفیت اقتصادی آمریکا در دنیا مثالزدنی است. طبیعتا ساختارهای نظام سرمایهداری میتواند فرصت را برای استثمار کارگران و اقشار ضعیف فراهم کند، اما در ساختار دولتی کشوری مثل آمریکا ارقام مالی مجرمانهای را که در سطح کلان باشد نمیتوانید پیدا کنید. مثلاً اختلاسها و رانتهایی با تعداد صفرهای پرشمار در این کشور بعید و یا حداقل احتمالش خیلی ضعیف است.
این حالت دلیلی جز این ندارد که بهخاطر پاسخگو بودن حاکمیت به جامعهمدنی منفذهای فساد بسته است. پس با وجود اینکه نظام سرمایهداری نظامی ظالمانه است، فقط به دلیل حضور جدی جامعهمدنی در مناسبات مختلف عملکرد حاکمیت همیشه در کنترل است.
*علت اصلی مغفول ماندن جامعهمدنی چه چیزی میتواند باشد؟
اساسا همه مردم در هر جامعهای شایستگی این را دارند که از یک جامعه مدنی بسیار قوی و پویایی برخودار باشند. با این حال تضعیف جامعه مدنی با این هدف انجام میشود تا به گروههایی فرصت فساد سیاسی و اقتصادی اعطا شود. همچنین باید گفت، تقلیل تاثیرگذاری جامعه مدنی در جوامع امری اتفاقی نیست.
*گروهی که درصدد تخریب جامعهمدنی هستند، با چه ابزارهایی و چطور موفق میشوند؟
ببینید! در همه کشورهای توسعهنیافته، ساختار قدرت لزوماً مبتنی بر ساختار قانونی نیست. در واقع یک ساختار حقیقیِ قدرت وجود دارد که در واقع قدرتی آمرانه برای بخشی از حاکمیت فراهم میکند، بنابراین میتوانند با اتکا به زور جامعهمدنی را به انزوا کشیده و تقلیل بدهند تا بتوانند با اراده خودشان فرصتها را به سودِ گروههای متبوع خودشان رقم بزنند. آنهم در شرایطی که تجربه جهانی نشان داده است که بدون همراهی نهادهای نظارتی و امنیتی امکان قانونشکنیهای گسترده وجود ندارد.
مثلاً در کشور گرجستان اگر با مقابله با قانونشکنی توانست در مبارزه با فساد حدود ۱۰۰ پله ارتقاء پیدا کند، به این دلیل بود که نظام قضایی و پلیس به بحث ورود کرد و توانستند قانونشکنیها را به حداقل ممکن برسانند. البته این به این معنی نیست که هر جایی که قانونشکنی رواج دارد، همهِ ساختار نظاتی و نظامیاش فاسد هستند.
*مقابلۀ جدی با قانونگریزی چقدر میتواند به کاهش بحرانهایی نظیر اقتصادی و حتی بیاعتمادی عمومی کمک کند؟
اساسا بحران حاصل قانونگریزی است. یعنی اگر قانون در امور لحاظ شود، بحرانی وجود نخواهد داشت. در واقع مهمترین عاملِ بحران اقتصادی پدیده هزینهساز فساد است.
به همین دلیل بحران اقتصادی معلول فساد و قانونشکنی است. اما اینکه دور زدن قانون چگونه مرتفع شود، لزوماً راهکار قضایی ندارد. تصور من این است راهحل سیاسی گام اصلی برای قانونشکنی است. با این توضیح که اگر در جامعهای دموکراسی جاری باشد و تصمیمگیران خودشان را به افکار عمومی پاسخگو بدانند، جامعه مدنی قوی شده و نهادهای نظارتیِ مدنی میتواند با نهادهای نظارتی رسمی همافزایی داشته باشد و در نتیجهِ چنین حالتی از گسترش فساد ممانعت بهعمل میآید.
*مقابلۀ با قانونگریزی برای سیستمهای مدیریتی کار دشواری است؟
دقیقا کار سختی است. به ویژه برای سیستمهایی که خودِ سیستم بهطور ساختاری مبتلا به فساد است، مبارزه با قانونشکنی حتما کار سختی است. به همین دلیل عرض کردم گام اولِ مبارزه با قانونگریزی راهحل سیاسی دارد، نه قضایی. در واقع منشاء اصلی قانونگریزی در جوامع توسعهنیافته خودِ ساختار حاکمیت است. البته وقتی از حاکمیت حرف میزنیم، با یک ساختار و سازمان طرف هستیم و منظورمان افراد حاضر در نظام سیاسی نیست.
این توضیح هم لازم است که ساختار با علم بر قانونشکنی بودن کارش قانون را دور میزند، یعنی مثل یک دزدی که میداند برای چه کاری از دیوار خانه مردم بالا میرود. البته ساختار برای کار خود توجیه دارد و حتی خیلی وقتها با حُسن نیت اقداماتی را انجام میدهد و به فکر منافع مردم است.
ببینید! مثلاً در طول سالهای گذشته «دور زدن تحریمها» در ایران «ارزش» بود، در حالی که برای این کار باید برخی از قوانین داخلی را هم دور زد. به همین خاطر یکی از نقدهایی که مخالفان روحانی به دولت گذشته وارد میکردند این بود که «شما بلد نیستید، تحریمها را دور بزنید» پس وقتی در جامعهای که یک ضدِ ارزشِ فسادآورِ قانونشکنانه به عنوان ارزش ترویج میشود، پاسخ روشن است و حرف دیگری برای گفتن باقی نمیماند!
*ممنون، حرفی مانده است؟
قانونشکنی، قانونشکنی است و با هیچ متر و معیاری توجیه نمیشود.
اخبار استان بوشهر
- رتبه چهارم بوشهر در پوشش اینترنت روستایی
- مخالفت استاندار بوشهر، معارفه مدیرکل استاندارد را لغو کرد
- استخدام نیروهای جدید در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
- هیچ پروژه جدید ورزشی در بوشهر کلنگزنی نخواهد شد
- حساب شهرداری گناوه بسته شد
- هواشناسی بوشهر: منتظر رگبار و سیلاب باشید!
- نشست هم اندیشی وتبیینی ائمه جمعه اهل سنت شهرستان های عسلویه و کنگان با فرماندار عسلویه وتیم اعزامی ازاستان
- همایش همدلی و همبستگی ورزشکاران کاراته کار شهر وحدتیه +تصاویر
- دکتر احمدی در جمع مجمع خیرین سلامت کنگان: ظرفیت وقف در حوزه سلامت را تقویت کنیم/ صنعت باید در درمان مناطق پیرامونی نقش ویژهتری ایفا کند
- ایثار آتشنشانان در آتش سوزی خیابان ورزش ،جان یک شهروند را نجات دادند.
- آغاز به کار محور اتصال عسلویه و بیدخون به اتوبان مواصلاتی +گزارش تصویری
- گام به گام با عمران و سازندگی شهرداری بندر دیر+تصاویر
- برگزاری نشست پایداری تأمین آب در شهرها و روستاهای شهرستان جم/ بکارگیری ظرفیتی جدید برای تقویت آب شرب عسلویه+تصاویر
- اطلاعیه فرمانداری عسلویه
- با حکم رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر؛ دکتر شکراله فرخی بهعنوان سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه منصوب شد+تصویر
- با حضور دکتر احمدی نماینده جنوب استان،مهندس رجایی معاون استاندار ،دکتر پاسالار فرماندار عسلویه،مهندس اسدی مدیرعامل منطقه ویژه،آغازِ عملیات اجرایی پروژه مهمِ راه دسترسی شهرهای عسلویه و نخل تقی به اتوبان کشوری+تصاویر
- انتصاب شایسته در معاونت سیاسی فرمانداری عسلویه،ابراهیم حسینی معاون سیاسی فرماندار عسلویه شد
- تلاش و سازندگی توسط شهرداری بندر دیر +تصاویر
- مراسم عاشورای حسینی در وحدتیه+گزارش تصویری
- پیام فرماندار عسلویه به مناسبت ۱۴ تیرماه روز شهرداری ها ودهیاری ها
- آئین ها و مراسمات سوگواری ایام محرم و تاسوعا در مساجد و حسینیه های شهر وحدتیه +تصاویر
- دولت چهاردهم (وفاق ملی) شکایت دولت از خبرنگاران و رسانه ها را ممنوع کرد
- زمان ثبت نام آزمون استخدامی پتروشیمی خارگ + جزییات
- سرکشی شبانه فرماندار عسلویه از پروژه مدرسه دردست احداث روستای کلات+تصویر
- پیام تسلیت دکتر موسی احمدی نماینده جنوب استان بمناسیت تاسوعا و عاشورای حسینی
- در شهرستان دشتی رخ داد؛ مرگ یک راننده در تعقیب و گریز + توضیحات پلیس
- مجلس برای حمایت از صنعت برق برنامه دارد / پیگیری ویژه مطالبات صنعت برق در استانهای گرمسیری
- آئین آغاز به کار رسمی پروژه فرهنگی آموزشی احداث ساختمان مدرسه استثنایی نشاط شهر وحدتیه +تصاویر
- اهدای یک دستگاه آمبولانس پیشرفته به بیمارستان امام هادی (ع) دیر توسط یک خیر سلامت/ گزارش تصویری +تصویر
- مراسم شب های محرم در مسجد امام هادی (ع)بلوار بسیج برازجان +گزارش تصویر
- ترویج همدلی کارکنان و مدیران شهرداری وحدتیه +تصاویر
- نشست فرماندار عسلویه با مدیرکل کمیته امداد استان بوشهر+تصویر
- دکتر اخلاقی:بیمارستان ۱۷ شهریور برازجان ۵۶ درصد پیشرفت فیزیکی دارد/ گزارش تصویری
- بوشهر در مدار ۵۰ درجه
- برداشت زود هنگام خارک و رطب دراستان بوشهر
- در بازدید از دادگستری استان ،استاندار بوشهر: حبسزدایی در دستگاه قضایی بوشهر تقویت شود+تصویر
- کارو تلاش توسط شهرداری بندر دیر با قوت ادامه دارد+گزارش تصویری
- حضور فرماندارعسلویه در دادگستری شهرستان به مناسبت هفته قوه قضاییه+تصاویر
- حضور دکتر موسی احمدی در مراسم تشییع قهرمانان ملی و سربازان وطن+تصویر
- پیام فرماندار عسلویه به مناسبت گرامیداشت هفته قوه قضاییه
- دستگیری ۱۶ نفر از حامیان، هواداران و مرتبطین رژیم صهیونیستی در بوشهر
- دکتر موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس:شکست جبهه استکبار در برابر جمهوری اسلامی ایران
- پیام تسلیت شهردار و رئیس شورای شهر بندر دیر بمناسبت اغاز ماه محرم
- پیام تسلیت شهرداری وحدتیه بمناسبت اغاز محرم+تصویر
- بازرس کل استان مطرح کرد؛ محکومیت ۲۳۴ نفر از مدیران و کارکنان دولتی در بوشهر
- دکتر موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس::پیروزی ایران در برابر رژیم اشغالگر قدس موجب وحدت و امید مسلمانان منطقه شد
- سرکشی فرماندار از بازار عسلویه زندگی در جریان است بازار درآرامش است کسبه فعال هستند وکمبودی وجود ندارد+تصویر
- دیدار فرماندار عسلویه با مدیرکل بنیاد مسکن استان بوشهر+تصویر
- بیانیه جامعه رسانهای بوشهر در محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی
- ۳ مصدوم بر اثر انحراف پراید در جاده آبپخش
اخبار استان فارس
- جزئیات جدید از پرونده دختری که در شیراز گم شد
- واژگونی اتوبوس مشهد به شیراز در تفت+تصاویر
- عکس جالب از شمایل متفاوت یک بانک در شیراز
- تصویر متفاوت از بازیگر سریال مختار در شیراز
- تصاویر/ شیراز، سرشار از عطر شکوفههای بهار نارنج
- رفتار زشت یک گردشگر در تخت جمشید، صدای مردم را در آورد!
- ترافیک شدید پس از انسداد مسیر کمربندی و شهرک صنعتی شیراز
- خودکشی قاتل سریالی پس از ۶ قتل در شیراز و اصفهان
- انبارهای احتکار سیبزمینی در شیراز کشف شد!
- تصاویر/ پخت ۲۰ تن شله زرد نذری در شیراز
- امام جمعه شیراز: اگر دوست ترامپ باشیم خجالت دارد
- تصاویر/ زیباییهای رنگارنگ مسجد نصیرالملک شیراز
- گنگستر کازرون، انتقام پدرش را پس از ۲۰ سال گرفت!
- اهالی هنر قطعهبندیهای سیاسی را دنبال نمیکنند
- شیراز؛ حادثه عجیب در کارگاه ساختمانی ۲ کشته برجاگذاشت
- انتصاب نخستین فرماندار زن در استان فارس + عکس
- هلاکت مردی که به مردم تیراندازی و نارنجک پرتاب کرد
- روایت تازه از لحظه ترور امام جمعه موقت کازرون | شهادت امام جمعه پس از گرفتن عکس یادگاری با دانش آموزان
- تصاویر/ استقبال از هادی چوپان در شیراز
- عکس/دیوارهای خلاقانه این کافه در شیراز، اشتهایتان را باز میکند
- مدیران روحانی همگی در دولت وفاق!معاون دولت روحانی استاندار فارس شد
- استاندار شدن رشیدی کوچی منتفی شد+عکس
- پلیس: دستگیری ضارب آمر به معروف در شیراز + عکس
- تصاویر/ روستای ایتالیایی در حوالی شیراز
- درگیری افغانی ها در خشت یک کشته برجای گذاشت
اخبار ورزشی
- «بازی» پرهزینه مدیران استقلال با یک نام؛ کجایی آقای «سیدروف»؟
- مربیان استقلال مشخص شدند
- شوک به پرسپولیس با محرومیت سنگین وینگر جدید؟
- متلک سنگین مشاور فرهنگی تراکتور به پرسپولیسی ها با تبریک قهرمانی استقلال +تصویر
- اخبار ضد و نقیض درباره درگذشت کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال+عکس
- درگذشت پیشکسوت فوتبال برازجان در حین بازی + عکس
- از پیشکسوتان فوتبال برازجان تجلیل شد+تصاویر
- گرانقیمتترین بازیکن فوتبال ایران کیست؟
- پیام علی دایی بالاتر از تمام برنامههای نوروزی تلویزیون
- درخواست ستاره تیمملی از هواداران
- حمایت پروین از قلعهنویی در حاشیه افطاری
- بیانیه مشکوک النصر درباره حضور رونالدو در تهران+عکس
- درخواست ماتزاری، استقلالیها را دلزده کرد!
- گزینههای اول و دوم نیمکت استقلال مشخص شدند
- حسن روشن: استقلال را تعطیل کنید لبوفروشی بزنند!
- زمان مسابقات موتور کراس کشور در بوشهر
- مدیرعامل پرسپولیس دو ماه محروم شد!
پربازدیدترین اخبار
- آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت پتروشیمی پارس (سهامی عام)
- ردای ریاست کمیسیون انرژی بر قامت سناتور دکتر احمدی ،شیخ موسی با اقتدار ابقاء شد،تخریب گران بازهم ناکام ماندند
- مهندس منصوریان سرپرست پتروشیمی هنگام در مجمع سالیانه :عملیات نصب تجهیزات این پروژه طبق برنامهریزی صورتگرفته تا پایان شهریورماه سال جاری بهطور کامل به اتمام خواهد رسید
- :با حضور اکثریت سهام داران؛ مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت دماوند انرژی عسلویه برگزار شد+تصویر
- اطلاعیه فرمانداری عسلویه
- برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه شرکت پتروشیمی هنگام+تصویر
- از لوگوی جدید شرکت دماوند انرژی عسلویه رونمایی شد+تصاویر