- تصاویر/قابهایی جذاب از طبیعت بهاری کوهستان چالوس
- تصاویر/ این خانه در دلِ طبیعت هند قطعا شما را شگفتزده میکند!
- تصاویری از گرد و غبار غلیظ در اهواز و بوشهر
- تصویر یک عشقِ واقعی در خیابانهای تهران
- رونمایی از لندکروزرِ لیموزین در ایران!+عکس
- عکس تازه مریم سریال همسران پربازدید شد
- تصویر/ مهران مدیری و هوتن شکیبا در پشت صحنه تاسیان
- عکس/لیلا اوتادی با یک شمایل عجیب ظاهر شد
- تصاویر/ مسجد چوبی نیشابور، جایی که نماز بوی چوب میدهد
- ماشین لوکس چینی که رقیب پورشه است+تصاویر
نوای جنوب:با روی کار آمدن بن سلمان در عربستان، پادشاهی سعودی شاهد چهار تحول بنیادین در سیاست خارجی خود بوده است. در این مطلب به جزئیات سیاست خارجی عربستان جدید پرداخته و دلایل آن را بررسی کرده ایم.
نوای جنوب:با روی کار آمدن بن سلمان در عربستان، پادشاهی سعودی شاهد چهار تحول بنیادین در سیاست خارجی خود بوده است. در این مطلب به جزئیات سیاست خارجی عربستان جدید پرداخته و دلایل آن را بررسی کرده ایم.
به نقل از خبرآنلاین، صعود سلمان بن عبدالعزیز بهعنوان هفتمین پادشاه پادشاهی عربستان سعودی در سال ۲۰۱۵ با تصمیماتی که در تاریخ پادشاهی بیسابقه بود همراه شد. انتصاب محمد بن سلمان بهعنوان وزیر دفاع در سال ۲۰۱۵ و بعداً نامزدی او بهعنوان ولیعهد در سال ۲۰۱۷ یک تحول انقلابی در عربستان سعودی ایجاد کرد و در عرض چند ماه، محمد بن سلمان بهعنوان حاکم واقعی کشور ظاهر شد. در سال ۲۰۲۲، محمد بن سلمان بهعنوان نخستوزیر منصوب شد و امروز او دارای درجه منحصربهفردی از قدرت با کنترل مطلق بر امور مالی، خارجی، دفاعی و نفت است.
چه آنکه پادشاهی عربستان در حال گذار از یک تغییر چندوجهی و بیسابقه است که از زمان تأسیس پادشاهی در سال ۱۹۳۲ دیده نشده است. این تغییرات تاریخی با هدف بازسازی تصویر سنتی عربستان سعودی، تغییر مسیر ژئوپلیتیک خطی گذشته و تبدیل کشور به یک مرکز اقتصادی جهانی جدید با بهره برداری از منابع اقتصادی که تاکنون استفاده نشده در جریان است تا با کاهش وابستگی به مهارتهای خارجی از طریق سیاست سعودی سازی بتواند عربستان را متحول کند.
پیشتر محمد بن سلمان گفته بود که قصد دارد عربستان را در میان ۳۰ تا ۲۰ کشور برتر در رتبهبندی جهانی در سیستم آموزشی قرار دهد و هدفگذاری بن سلمان از آنجا اهمیت داشت که جوانان زیر ۳۵ سال ۶۰ درصد از جمعیت ۳۵ میلیونی را تشکیل میدهند. از این رو او در سال ۲۰۱۶ چشم انداز سال ۲۰۳۰ عربستان سعودی را تدوین کرد و طرحی بلندپروازانه برای اینده پادشاهی را به نمایش گذاشت که هدف ان ایجاد همکاری بین سیاست داخلی و ماتریس ژئوپلیتیک خارجی است.
از این رو عربستان سعودی کنونی نه تنها یکی از سریعترین اقتصادهای در حال رشد در G ۲۰ است، بلکه دارای یکی از بزرگترین ذخایر نقدی در جهان است. این کشور اخیراً نیز به بریکس (بزرگترین گروه اقتصادهای نوظهور جهان) پیوسته است. اما چگونه ملت عربستان تصور خود را به عنوان یک دولت مدرن بازسازی خواهند کرد و چگونه خود را به بازیگران متعدد جهانی پیوند خواهند داد؟
هرجومرج و تنش در آغاز راه بن سلمان
بهار عربی ارسال ۲۰۱۰ لرزشی در پایههای ژئوپلیتیک منطقه غرب اسیا ایجاد کرد. با گذشت یک دهه پس از آن قیام، مرحلهای جدید از خونریزی، هرج و مرج، جنگ داخلی، تجدید ارایش استراتژیک و سیاسی و نفوذ بازیگران جدید در منطقه آشکار شد. مداخله عربستان سعودی در بحرین برای نجات سلطنت آن اولین نشانه تقویت مولفه نظامی در سیاست خارجی عربستان سعودی بود. بعداً این روند با مداخله در یمن ادامه یافت.
اما دیری نگذشت و پس از به قدرت رسیدن رئیس جمهور ترامپ در سال ۲۰۱۷، محمد بن سلمان اظهار داشت که هدف واقعی کشورهای محور مقاومت، تغییر رژیم عربستان سعودی است. از این رو عربستان به سوی غرب چرخش کرد تا از طریق پیمان ابراهیم و سطح بی سابقهای از حمایت ایالات متحده و اسرائیل به عنوان قویترین نهاد سیاسی، دیپلماتیک و استراتژیک منطقه ظاهر شود.
این در حالی بود که اعراب همسایه عربستان به دلیل فروپاشی سیستم سیاسی موجود از هم جدا شده بودند و فروپاشی شورای امنیت خلیج فارس پس از محاصره قطر در سال ۲۰۱۷ از سوی عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین ومصر قریب الوقوع به نظر میرسید.
اما پس از یک دهه سیاستورزی، عربستان متوجه شد که در حال ازدستدادن نبض سیاست خاورمیانه است. پس از شکست عربستان در برکناری اسد در سوریه، پادشاهی سعودی تصمیم گرفت خود را ازآنجا خارج کند. به همین ترتیب، نتوانست حتی بر مسیر سیاسی لبنان تأثیر بگذارد، زیرا برای حزبالله، عربستان سعودی و اسرائیل به یک هدف مشترک تبدیل شدند. به طور مشابه، ماجراجویی نظامی محمد بن سلمان در یمن نیز نتوانست هیچ سود استراتژیکی به دستاورد و سعودیها متوجه شدند که متحدان نزدیک و دور آنها در کنار آنها نیستند.
اولین تحول: اصلاح سیاست خارجی عربستان و ایران
ازاینرو یک تغییر اساسی در رویکردهای عربستان سعودی در اوایل سال ۲۰۲۱ مورد توجه قرار گرفت و به نظر میرسید که عربستان اشتهای خود را برای پیگیری سیاستهای هرج و مرج طلبانه منطقه از دست داده است. از این رو روند معکوس کردن سیاست گذشته قطر با احیای روابط دیپلماتیک با این کشور در ژانویه ۲۰۲۱ اغاز شد. این اقدام عربستان به دنبال اتش بس در یمن و اصلاح روابط با ترکیه همراه شد.
در پیگیری یک مسیر دیپلماتیک جدید باانگیزه ثبات سیاسی و پایداری اقتصادی تحت چشمانداز ۲۰۳۰، تعیین کنندهترین و بزرگترین گام تحول آفرین عربستان در قالب بازگرداندن روابط دیپلماتیک با ایران در مارس ۲۰۲۳ پیگیری شد که بسیاری ان را پایان نسخه عربی جنگ سرد ارزیابی کردند. هر دو کشور روابط دیپلماتیک خود را پس از ان قطع کردند که عربستان سعودی شیخ نمر که یک روحانی برجسته شیعه بود را در سال ۲۰۱۶ اعدام کرد و به دنبال آن سفارت عربستان در تهران از سوی تندروها به آتش کشیده شد.
آنچه در این میان اهمیت داشت میانجیگری چین در این توافق بود که نوعی مداخله در قلمرو دیپلماتیک امریکا در منطقه خاورمیانه ارزیابی شد. این رویداد همچنین نشانهای از ضعف اعتماد بین ایالات متحده و عربستان و نشانه دیگری از آغاز چندقطبی در سیاست جهانی بود. لازم به یادآوری است که بخشهای عمدهای از مذاکرات قبلاً تحت نظارت عراق و عمان برگزار شده بود، اما چین صرفاً بهعنوان یک بازیگر مناسب در زمان مناسب وارد شد. چه آنکه محمد بن سلمان در مصاحبه اخیرش با فاکس نیوز گفته: روابط آن با ایران در حال پیشرفت است و این کار را برای امنیت و ثبات منطقه ادامه خواهد داد.
دومین تحول: روابط سیاسی عربستان با اسرائیل
اگر توافق ایران و عربستان سعودی چشمانداز ژئوپلیتیک جدید در منطقه بود، زمزمههای دیپلماتیک در مورد عادیسازی روابط دیپلماتیک اسرائیل و عربستان سعودی، میتواند یک رویداد مهم دیگر در تاریخ سیاسی منطقه باشد. به گفته محمد بن سلمان، اگر بایدن موفق شود این توافق را ممکن کند، این بزرگترین رویداد جهانی از زمان پایان جنگ سرد خواهد بود.
چه آنکه در حال حاضر، جنگ اسرائیل و حماس هرگونه نزدیکی اسرائیل و عربستان سعودی را قطع کرده است. اما گزارشهایی وجود دارد که عربستان سعودی به دنبال امتیاز عمدهای از ایالات متحده و اسرائیل برای بهرسمیتشناختن اسرائیل است. این کشور خواهان توافق ناتو با امریکا برای تأمین تجهیزات دفاعی پیشرفته به عربستان سعودی و کمکهای تکنولوژیکی امریکا برای برنامه هستهای غیرنظامی این کشور است. او همچنین گفته است که داشتن سلاح هستهای برای عربستان سعودی اجباری خواهد بود درصورتیکه ایران هستهای شود.
خواسته او از اسرائیل کاهش وضعیت فلسطینیان و ایجاد کشور مستقل فلسطین است. در میان این حدسها و گمانهزنیها، عربستان سعودی برای اولینبار سفیر غیرمقیم تشکیلات خودگردان فلسطین در رامالله را منصوب کرد. در همین راستا بهزودی یک هیئت اسرائیلی در اولین سفر عمومی اعلام شده در عربستان سعودی برای شرکت در نشست یونسکو شرکت خواهند کرد.
سومین تحول: روابط تجاری عربستان با هند
آنچه ممکن است چشمانداز ژئوپلیتیک و اقتصادی منطقه را با عربستان سعودی در مرکز توجه قرار دهد، توافق برای ایجاد کریدور هند – خاورمیانه – اروپا (IMEC) است. تصمیم برای راهاندازی این پروژه مگا اتصال در حاشیه اجلاس G ۲۰ در دهلی مطرح شد. شرکای IMEC شامل ایالات متحده، هند، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اتحادیه اروپا، فرانسه، المان و ایتالیا است.
این کریدور شامل کریدور شرقی است که اقیانوس هند را به خلیجفارس متصل میکند و کریدور شمالی خلیجفارس را به اروپا متصل میکند. این کریدور شامل راهآهن و شبکه حملونقل کشتی به راهآهن مرزی خواهد بود. همچنین از بنادر اردن و اسرائیل عبور خواهد کرد. امضای IMEC را میتوان بهعنوان ظهور یک اقتصاد جدید در سراسر آسیا و اروپا که در آن قدرتهای بزرگ اقتصادی و استراتژیک عضو آن هستند، ارزیابی کرد.
بایدن این توافق را تاریخی توصیف کرد درحالیکه محمد بن سلمان آن را بهعنوان یک رویداد تحولآمیز برای منطقه و اقتصاد جهانی ستود. نتانیاهو بلافاصله پس از امضای این توافق در توییتی نوشت: اسرائیل در حال تبدیلشدن به یک تقاطع بزرگ در این کریدور اقتصادی است. این بزرگترین پروژه همکاری در تاریخ خاورمیانه است. عربستان سعودی در حال حاضر ۲۰ میلیارد دلار برای این پروژه متعهد شده است.
این پروژه همچنین به عنوان یک کاتالیزور در تسریع روند جذب دیپلماتیک بین عربستان سعودی و اسرائیل دیده میشود و در صورت هرگونه تاخیر در ادغام دیپلماتیک بین دو کشور، این ادغام اقتصادی راه را برای تعمیق روابط سیاسی و دیپلماتیک هموار میکند.
چهارمین تحول: ایجاد توازن بین امریکا و چین
در دیدار تاریخی بین ملک عبدالعزیز عربستان سعودی و روزولت در سال ۱۹۴۵ حداکثر عرضه نفت پادشاهی به بازار جهانی در ازای حفاظت ایالات متحده از سلطنت عربستان صورت گرفت. روابط ایالات متحده و عربستان سعودی شاهد فراز و نشیبهای مختلفی بوده است. هم کمک امریکا به ایران به خاطر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و هم پاسخ ان به قیام اعراب، امریکا و عربستان سعودی، آنها را در مسیر برخورد قرار داد و از ان زمان هر دو در چندین موضوع در اهداف متقابل بوده اند. سیاست ترامپ در قبال خلیج فارس کاملاً مخالف سلف خود، اوباما بود.
اولی با عربستان سعودی همراه و با ایران خصومت داشت، درحالیکه ترامپ چنین وابستگی نسبت به سلطنت سعودی نداشت. خروج ترامپ از کاخ سفید شاهد مرحله دیگری از رکود در اوراققرضه عربستان و امریکا بود که میتواند به تمایل عربستان سعودی برای کاهش پیگیری منافع ایالات متحده در منطقه نسبت داده شود. چه آنکه نمیتوان فراموش کرد بایدن در انتخابات مقدماتی خود چندین بیانیه خشمگینانه علیه محمد بن سلمان صادر کرد و عربستان سعودی را بهخاطر قتل خاشقچی یک کشور منفور دانست.
عربستان سعودی دیگر خود را بهعنوان یک بازیگر رده دوم در سیستم بینالمللی دوشاخهای شبیه به گذشته خود تصور نمیکند. عربستان متوجه شده است که ایالات متحده در طول سالها همچنان منافع قدیمیترین متحدان خود (عربستان سعودی) را نادیده میگیرد و عدم همگرایی در منافع هر دو کشور وجود دارد. ازاینرو امروز ایالات متحده بهعنوان یک شریک امنیتی از نظر عربستان کمتر قابلاعتماد است. در چنین شرایطی به نظر میرسد عربستان با نزدیکشدن به چین درصدد ایجاد توازنی منطقی در سیاست خارجی خود است.
اخبار استان بوشهر
- عکس/ واژگونی کامیون هندوانه در کانال آبیاری شبانکاره
- سالن ماساژدرمانی آریا ماساژسلامت در خدمت مردم+تصویر
- برگزاری آئین تجلیل از نویسندگان شهر و بازنشستگان شهرداری وحدتیه+گزارش تصویری
- :نشست فرماندار دشتستان با مدیرعامل برق/ رفع موانع اجرای پروژه های فوق توزیع / تسریع در معرفی ساختگاه های جدید واحداث نیروگاه های تجدید پذیر+تصویر
- آیین اهدای اسناد مالکیت در روستای سهمو شمالی برگزار شد.+تصویر
- مدیرعامل شرکت آبفا بوشهر: منابع انسانی رکن اصلی توسعه سازمانی است+تصویر
- ۶۶۰ فرصت شغلی جدید با حمایت سازمان بسیج سازندگی بوشهر
- ساختمان جدید اداره برق شهر ریز شهرستان جم در هفته دولت به بهرهبرداری میرسد
- برگزاری نشست هماهنگی تخصیص اراضی برای احداث نیروگاههای خورشیدی در بوشهر / توسعه نیروگاههای خورشیدی با همکاری بخش خصوصی شتاب میگیرد
- حجتالاسلام دکتر موسی احمدی پس از دیدار سران نظام با رهبر انقلاب: کمیسیون انرژی برای سرمایهگذاری در صنایع نفتی برنامه ارائه میکند
- اطلاعیه فرهنگی شهرداری وحدتیه+تصویر
- بازدید میدانی مهندس ارشدی شهردار وحدتیه در معیت همکاران از روند اجرای پروژه های عمران شهری و خدماتی در سطح شهر وحدتیه +تصاویر
- سرپرست دانشگاه علوم پزشکی بوشهر رییس شد
- نشست هماندیشی مدیران دستگاههای اجرایی با فرماندار عسلویه برگزار شد.+تصاویر
- بودجه 147 میلیارد و 200 میلیون تومانی سال ۱۴۰۴ شهرداری خارگ تصویب شد
- دکتر موسی احمدی جلسه علنی مجلس در قابی جالب+گزارش تصویری
- بازدید سرزده معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری از مرگز دیسپاچینگ و فوریتهای برق در روزجمعه/۳۰ ساختگاه سه مگاواتی احداث نیروگاههای خورشیدی در استان بوشهر شناسایی شد+تصویر
- سرکشی و بازدید میدانی مسئولین بنیاد مسکن از شهر وحدتیه+تصاویر
- تصاویر/ پاکسازی ساحل بوشهر از زباله
- پایان کار شرور سابقهدار در شهرستان دیر + عکس
- بازدید میدانی دکتر پاسالار فرماندار عسلویه از زیرساختهای عمرانی دهنو؛ اولویت با توسعه روستاست
- واژگونی تانکر مواد نفتی در خورموج + عکس
- امام جمعه بوشهر: مشکلات آب و برق در استان رفع شود
- امام جمعه کنگان: وزارت نیرو درباره قطع برق استان بوشهر تجدیدنظر کند
- 3 مصدوم در واژگونی خودرو در محور گناوه- دیلم
- خاموشی برق به صورت مقطعی بوده در صورت تداوم اطلاع رسانی مناسبی انجام میشود.
- از شهردار و شورای شهر بندر دیر تقدیر شد+تصاویر
- آتش سوزی سایت دفع پسماند زباله توسط آتش نشانان وماشین آلات سنگین شهرداری بندر دیر مهار واطفا گردید.+تصاویر
- اولین جلسه رسمی مجمع جهادگران استان بوشهر با حضور رئیس بسیج سازندگی استان بوشهر برگزار شد+تصاویر
- گزارش دکتر پورات رئیس سازندگی استان در خصوص اقدامات انچام شده بسیج سازندگی در سال گذشته
- :مستندات تاریخی حقابه استان بوشهر از منابع آبی شاهپور کازرون
- در کمیسیون کارگری شهرستان عسلویه،تاکید دکتر پاسالار فرماندار عسلویه بر اشتغال جوانان بومی شهرستان
- سه مطالبه مهم جادهای فرماندار عسلویه روی میز راهداری استان+تصاویر
- دکتر پاسالار فرماندار عسلویه پای کار اسکلههای شهرستان ؛ وعده پیگیری تا حصول نتیجه+تصویر
- بازدید شهردار بیدخون و رییس پلیس راهور شهرستان، از نقاط حادثه خیز سطح شهر+تصویر
- با عزم و اراده شهرداری بیدخون،زیباسازی شهر ادامه دارد+تصویر
- اجرا طرح ویژه بهداشت آب شرب نوروز ۱۴۰۴ در استان بوشهر
- شوری بالای آب دیر قابل تحمل نیست
- 1 کشته و 4 مصدوم در واژگونی پراید در جاده گناوه
- دکتر موسی احمدی:گامبهگام تا رفع ناترازی انرژی کشور با اجرای مگاپروژههای وزارتخانههای نفت و نیرو زیر سایه چتر حمایتی کمیسیون انرژی
- هواشناسی: از وزش باد تا بارش پراکنده باران برای بوشهر
- آتشسوزی در نیزارهای ورودی بوشهر + تصاویر
- به همراه نایب رئیس مجلس و جهت شرکت در مجمع ipu؛* نماینده دشتستان عازم ازبکستان شد
- جاسازی حشیش در محموله خرمای صادراتی + عکس
- نجات مسافر مشهدی از غرقشدگی در گناوه
- ۴ مصدوم در واژگونی خودرو سواری در محور گناوه به دیلم
- شیخ موسی احمدی در دیدار نوروزی با شوراهای اسلامی روستاهای بردخون: مشکلات و مطالبات مردم را پیگیری می کنم+گزارش تصویری
- پیام پایگاه مقاومت شهدای بسیج برازجان بمناسبت روز جمهوری اسلامی
- پیام تبریک مدیریت شهری بندر دیر بمناسبت روز جمهوری اسلامی
- اقامه نماز عید سعید فطر در شهر وحدتیه +تصاویر
اخبار استان فارس
- تصاویر/ شیراز، سرشار از عطر شکوفههای بهار نارنج
- رفتار زشت یک گردشگر در تخت جمشید، صدای مردم را در آورد!
- ترافیک شدید پس از انسداد مسیر کمربندی و شهرک صنعتی شیراز
- خودکشی قاتل سریالی پس از ۶ قتل در شیراز و اصفهان
- انبارهای احتکار سیبزمینی در شیراز کشف شد!
- تصاویر/ پخت ۲۰ تن شله زرد نذری در شیراز
- امام جمعه شیراز: اگر دوست ترامپ باشیم خجالت دارد
- تصاویر/ زیباییهای رنگارنگ مسجد نصیرالملک شیراز
- گنگستر کازرون، انتقام پدرش را پس از ۲۰ سال گرفت!
- اهالی هنر قطعهبندیهای سیاسی را دنبال نمیکنند
- شیراز؛ حادثه عجیب در کارگاه ساختمانی ۲ کشته برجاگذاشت
- انتصاب نخستین فرماندار زن در استان فارس + عکس
- هلاکت مردی که به مردم تیراندازی و نارنجک پرتاب کرد
- روایت تازه از لحظه ترور امام جمعه موقت کازرون | شهادت امام جمعه پس از گرفتن عکس یادگاری با دانش آموزان
- تصاویر/ استقبال از هادی چوپان در شیراز
- عکس/دیوارهای خلاقانه این کافه در شیراز، اشتهایتان را باز میکند
- مدیران روحانی همگی در دولت وفاق!معاون دولت روحانی استاندار فارس شد
- استاندار شدن رشیدی کوچی منتفی شد+عکس
- پلیس: دستگیری ضارب آمر به معروف در شیراز + عکس
- تصاویر/ روستای ایتالیایی در حوالی شیراز
- درگیری افغانی ها در خشت یک کشته برجای گذاشت
- قاتل ۱۶ ساله در شیراز دستگیر شد
- عکس بامزه و پربازدید از یک خوابگاه در شیراز
- صاعقه در استان فارس قربانی گرفت
- جزییات کیفرخواست ۴ متهم پولشویی در شیراز
اخبار ورزشی
- گرانقیمتترین بازیکن فوتبال ایران کیست؟
- پیام علی دایی بالاتر از تمام برنامههای نوروزی تلویزیون
- درخواست ستاره تیمملی از هواداران
- حمایت پروین از قلعهنویی در حاشیه افطاری
- بیانیه مشکوک النصر درباره حضور رونالدو در تهران+عکس
- درخواست ماتزاری، استقلالیها را دلزده کرد!
- گزینههای اول و دوم نیمکت استقلال مشخص شدند
- حسن روشن: استقلال را تعطیل کنید لبوفروشی بزنند!
- زمان مسابقات موتور کراس کشور در بوشهر
- مدیرعامل پرسپولیس دو ماه محروم شد!
- مهاجم مورد نظر موسیمانه برای استقلال آزاد شد!
- بررسی لیست نقلوانتقالاتی موسیمانه در استقلال
- عکس/ حرکت دیوانهوار رونالدو؛ شنا در منفی ۲۰ درجه
- عکس/ رکوردی که خانمهای هوادار فوتبال در اصفهان زدند
- کری علیرضا بیرانوند برای پرسپولیسیها
- رکورد فوقالعاده فرهاد مجیدی تهدید شد!
- ستاره سابق رئال خاطره بد از ایران را فراموش نمیکند
پربازدیدترین اخبار
- دکتر گودرزی مدیر منابع انسانی پتروشیمی پردیس:پرونده آزمون استخدامی پتروشیمی پردیس بسته شد
- جهش توقف ناپذیر مروارید،عملیات تخلیه و لود بسترهای جاذب در پتروشیمی مروارید + تصاویر
- پیام دکتر غلامرضا جمشیدی مدیرعامل پتروشیمی نوری بمناسبت روز منابع انسانی +تصویر
- پتروشیمی پردیس: شفافیت در استخدام و تعهد به نیروهای بومی
- پیام تبریک مهندس حسام خوش بین فر مدیرعامل پتروشیمی مروارید به مناسبت فرارسیدن روز منابع انسانی+تصویر
- سرپرست دانشگاه علوم پزشکی بوشهر رییس شد
- ۱۰۰ روز با «غلامرضا جمشیدی» در پتروشیمی «نوری،غول آروماتیک ایران مانع سقوط شبکه سوخت ایران شد؟/ ثبت رکوردی عجیب در هفدهمین سال تولد آقای آروماتیک